5 идеи за реставриране на вратите у дом

Tagged:

vrata

Интериорните врати се износват с времето, а понякога е нужно малко, за да възвърнат добрия си вид

Когато забележите, че на вратите в дома ви са започнали да им личат годините, значи е време да се погрижите за тях. Най-лесното решение е да си поръчате нови, но предвид цените на пазара, а и броя на вратите, които ще ви трябват, може би по-удачното е да ги реставрирате. Съществуват различни подходи за тяхното освежаване, а кой от тях ще изберете, е въпрос на лични предпочитания.

Запознайте се със следните трикове, които ще ви помогнат да вдъхнете нов живот на старите врати:

Смяна на панти и дръжки

Бихте могли да започнете от тях – подмяната на пантите и дръжките, освен че е наложителна понякога, ще разнообрази излъчването на вратата. Помислете и за стъклените детайли, където ги има, тъй като те също остаряват и променят визията си.

Боядисване

Има майстори в София, които ще ви предложат услугите си и бързо ще преобразят състоянието на вратите ви. Ако не се чувствате достатъчно уверени, не се захващайте сами с тази задача. Все пак препоръките гласят, че първо трябва да се отстрани наличната боя, което може да стане с помощта на фина шкурка.

Следващата стъпка е полагане на кит по повърхността, а финалният щрих е именно новоизбраният цвят боя. За предпочитане е работата да бъде извършена с валяк, а не с четка, което ще гарантира равномерно нанасяне.

Фолио

Ефектното фолио може да се превърне не само в нова дреха за вратата ви, но и да я превърне в акцент в интериора. Предлагат се различни видове, цветове и имитации на дърво, което ви позволява да изберете спокойно и без да се чувствате ограничени в някакви рамки.

Ключово е залепването да стане върху гладка и идеално почистена основа. Само така могат да бъдат избегнати мехурчетата под фолиото, което ще съсипе цялостната концепция.

Облицовка с ламинат

Модерна идея напоследък, която намира приложение къде ли не в бита. Облепете вратата с останал материал при поставянето на ламината, но имайте предвид, че тя ще стане по-тежка и тромава, отколкото е била до сега.

Ретро рустик стил

Целта тук е да състарите максимално покритието, като го минете с шкурка допълнително и оставите изтъркани участъци на места. Майсторите съветват отгоре да се положи лек слой лак или друг продукт, за да се съхрани самото покритие във времето. Подходът е изключително естествен и същевременно артистичен, което може да ви вдъхнови и за други промени в жилището. По този начин ще постигнете индивидуалност и личен поглед върху обзавеждането, което ще спомогне за вашия неповторим уют.

 

Leave a Comment

Your email address will never be published or shared and required fields are marked with an asterisk (*).